CELE MAI FRECVENTE ÎNTREBĂRI

  1. Cine poate să depună cererea de perfectare a vizei la Centrul Comun de Vize?
  2. Trebuie să achit o taxă suplimentară, dacă mă adresez la Centrul Comun de Vize?
  3. Care sînt ţările membre ale Acordului Schengen?
  4. Dintre statele-membre ale spaţiului Schengen nu toate au Consulat sau Reprezentanţă la Chişinău. Acum că există Centrul Comun de Vize pot să depun actele pentru a obţine o viză dacă vreau să plec în Germania sau în alte state din spaţiul Schengen? Sau trebuie să solicit viza pentru Austria şi apoi să plec în una din aceste ţări?
  5. Am auzit, că pot călători fără o viză de tranzit, dacă sunt posesorul unei vize valabile a uneia dintre ţările UE.
  6. Ce acte însoţitoare trebuie să prezint împreună cu cererea de viză?
  7. Cît timp va dura luarea deciziei asupra solicitării mele de viză?
  8. Va trebui să mă prezint la o convorbire?
  9. Am auzit precum călătorii pot fi întorşi la punctul de trecere a frontierei, chiar dacă ei posedă o viză valabilă. Care ar putea fi cauza acestui fapt?
  10. Dacă trebuie să călătoresc în Statele Unite ale Americii cu avionul şi voi face două transbordări la aeroporturile din Viena şi Frankfurt, voi avea nevoie de viza de tranzit?
  11. Fiica mea de 12 ani face parte din echipa naţională de înot. Ea participă la o competiţie în Ungaria, unde merge cu echipa şi antrenorul. Unde pot să perfectez consimţămîntul referitor la ceea că îi permit să călătorească cu paşaport propriu?
  12. Sunt deţinător de paşaport diplomatic. Am nevoie de viză ca să călătoresc în Slovenia?
  13. Merg într-o vizită oficială la Budapesta cu paşaportul meu de serviciu. Am nevoie de viză de intrare?
  14. Fac un curs post universitar la CEU din Budapesta. Posed o viză D valabilă pînă la 31 iulie 2017. Pot să călătoresc fără viză la Viena?
  15. Mi s-a oferit o muncă sezonieră în Ungaria pentru o perioadă de două luni. Ce tip de viză trebuie să solicit?

Întrebare:
Cine poate să depună cererea de perfectare a vizei la Centrul Comun de Vize?

Răspuns:
Cetăţenii Republicii Moldova şi cetăţenii altor state, care au domiciliul legal şi permisul de şedere în Republica Moldova pot depune cereri de perfectare a vizei.
Cuprins

 

Întrebare:
Trebuie să achit o taxă suplimentară, dacă mă adresez la Centrul Comun de Vize?

Răspuns:
Nu, nu trebuie. Dumneavoastră trebuie să plătiţi doar o taxă standardă de procesare a actelor.
Cuprins

 

Întrebare:
Care sînt ţările membre ale Acordului Schengen?

Răspuns:
Începînd cu 21 decembrie 2007, Spaţiul Schengen se extinde şi cuprinde următoarele ��ări:

Austria, Belgia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria precum Norvegia şi Islanda. În acelaşi timp unii membri ai UE, Bulgaria, Cipru, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britaniei şi România nu participă la cooperarea Schengen.
Cuprins

 

Întrebare:
Dintre statele-membre ale spaţiului Schengen nu toate au Consulat sau Reprezentanţă la Chişinău. Acum că există Centrul Comun de Vize pot să depun actele pentru a obţine o viză dacă vreau să plec în Germania sau în alte state din spaţiul Schengen? Sau trebuie să solicit viza pentru Austria şi apoi să plec în una din aceste ţări?

Răspuns:
Trebuie să depuneţi cererea de viză la oficiul consular al ţării de destinaţie. În caz dacă ţara principală de destinaţie este Austria, puteţi sa vă adresaţi la Centrul Comun de Vize pentru obţinerea vizei Schengen. Această viză vă permite să intraţi la fel şi în alte state din zona Schengen, dar cea mai mare parte a timpului trebuie să o petreceţi în Austria.

Spre exemplu, Dvs. aveţi un curs de instruire de 5 zile în Austria şi obţineţi viza în scopul dat. După ce instruirea s-a încheiat, dacă viza Dvs. este încă valabilă, puteţi să întreprindeţi o călătorie scurtă – în termeni de valabilitate a vizei Dvs. – în Germania sau în altă ţară membră a zonei Schengen. Totuşi, dacă doriţi să vizitaţi mai întîi Germania, trebuie să solicitaţi viza Schengen la Ambasada respectivă.
Cuprins

 

Întrebare:
Am auzit că pot călători fără o viză de tranzit, dacă sunt posesorul unei vize valabile a uneia dintre ţările UE.

Răspuns:
În caz dacă dispuneţi de o viza Schengen valabilă, spre exemplu, a Portugaliei, puteţi călători către ţara de destinaţie, traversînd alte state din spaţiul Schengen. În acelaşi timp, există aşa-numitele decizii de tranzit. Esenţa acestor decizii constă în următoarele:

Cetăţenii ţărilor terţe, ca, spre exemplu, cetăţenii Republicii Moldova, care călătoresc în statele UE, în Norvegia, sau în Islanda, cu excepţia României, Bulgariei, Regatului Unit al Marii Britanii şi a Irlandei, care posedă o viză valabilă sau permisul de reşedinţă pentru una dintre aceste ţări, precum şi posesorii permisului de reşedinţă pentru Liechtenstein pot să tranziteze teritoriul spaţiului Schengen fără viză de tranzit. În acest caz, tranzitul nu poate depăşi 5 zile şi durata valabilităţii vizei sau a permisului de şedere trebuie să acopere perioada întreagă de tranzitare prin spaţiul Schengen.
Cuprins

 

Întrebare:
Ce acte însoţitoare trebuie să prezint împreună cu cererea de viză?

Răspuns:
Consultaţi acordul între UE şi Republica Moldova privind facilitarea eliberării vizelor.
Cuprins

 

Întrebare:
Cît timp va dura luarea deciziei asupra solicitării mele de viză?

Răspuns:
Perioada de procesare a cererii de viză este de 10 zile, în cazuri speciale luarea deciziei nu trebuie să depăşească termenul de 30 zile.
Cuprins

 

Întrebare:
Va trebui să mă prezint la o convorbire?

Răspuns:
Conform regulilor generale, toţi solicitanţii pot fi programaţi pentru o convorbire individuală. În caz de necesitate, operatorul Centrului Comun de Vize va lua legătura cu Dvs. pentru a stabili data convorbirii.
Cuprins

 

Întrebare:
Am auzit precum călătorii pot fi întorşi de la punctul de trecere a frontierei, chiar dacă ei posedă o viza valabilă. Care ar putea fi cauza acestui fapt?

Răspuns:
Viza reprezintă doar un permis preliminar de intrare, care nu autorizează în mod automat intrarea în ţară a posesorului său. Călătorului ar putea să i se ceară să prezinte dovezile condiţiilor de intrare şi şedere pe teritoriul Schengen, şi dacă el nu le poate prezenta, ar putea fi întors de la hotar. Spre exemplu, la depunerea cererii pentru viză, Dvs. prezentaţi asigurarea medicală, dar nu dispuneţi de acest document la intrarea în ţară.
Cuprins

 

Înrebare:
Dacă trebuie să călătoresc în Statele Unite ale Americii cu avionul şi voi face două transbordări la aeroporturile din Viena şi Frankfurt, voi avea nevoie de viza de tranzit?

Răspuns:
În cazul călătoriei într-o ţară ce nu face parte din Spaţiul Schengen cu condiţia transbordării prin mai multe aeroporturi ai Spaţiul Schengen este nevoie de viza de tranzit pentru prima ţară Schengen tranzitată.

Deci, dacă vă deplasaţi în SUA şi veţi face transbordări prin aeroporturi din Viena şi Frankfurt, veţi avea nevoie de viza de tranzit pentru Austria, care este în cazul dat prima ţară Schengen tranzitată. În cazul că faceţi transbordarea doar într-un aeroport din cele menţionate, nu aveţi nevoie de viza de tranzit.
Cuprins

 

Întrebare:
Fiica mea de 12 ani face parte din echipa naţională de înot. Ea participă la o competiţie în Ungaria, unde merge cu echipa şi antrenorul. Unde pot să perfectez consimţămîntul referitor la ceea că îi permit să călătorească cu paşaport propriu?

Răspuns:
Consimţămîntul de la ambii părinţi poate fi perfectat la notarul public moldovenesc, sau ambii părinţi pot să se prezinte la Centrul Comun de Vize să facă declaraţia în scris în prezenţa consulului.
Cuprins

 

Întrebare:
Sunt deţinător de paşaport diplomatic. Am nevoie de viză ca să călătoresc în Slovenia?

Răspuns:
Nu. Conform Acordului bilateral între UE şi Republica Moldova deţinătorii paşapoartelor diplomatice călătoresc fără viză în tot spaţiul Schengen. Perioada maximă de şedere în spaţiul Schengen nu poate să depăşească 90 de zile în decurs de 180 de zile.
Cuprins

 

Întrebare:
Merg într-o vizită oficială la Budapesta cu paşaportul meu de serviciu. Am nevoie de viză de intrare?

Răspuns:
Nu. Acordul bilateral între Republica Ungară şi Republica Moldova prevede că deţinătorii paşaportului de serviciu sunt scutiţi de viza de intrare în Ungaria. Perioada maximă de şedere în Ungaria nu poate să depăşească 90 de zile în decurs de 180 de zile. In ceea ce priveşte ţările pe care le reprezentăm, deţinătorii paşaportelor de serviciu sunt scutiţi de viza pentru călătoria în Estonia, ţările Benelux. (Belgia, Olanda, Luxemburg)
Cuprins

 

Întrebare:
Fac un curs post universitar la CEU din Budapesta. Posed o viză D valabilă pînă la 31 iulie 2017. Pot să călătoresc fără viză la Viena în perioada sărbătorilor de Crăciun?

Răspuns:
Nu. Dvs. puteţi să vă adresaţi la Direcţia Regională a Departamentului de Migraţiune şi Cetăţenie al Ungariei şi să perfectaţi un permis de şedere în limitele valabilităţii vizei Dvs. Cu permisul de şedere însoţit de paşaport puteţi să călătoriţi în spaţiul Schengen, dar perioada maximă de şedere nu poate să depăşească 90 de zile în decurs de 180 de zile.
Cuprins

 

Întrebare:
Mi s-a oferit o muncă sezonieră în Ungaria pentru o perioadă de două luni. Ce tip de viză trebuie să solicit?

Răspuns:
Deoarece veţi îndeplini o activitate remunerată trebuie să solicitaţi viza D pentru muncă sezonieră. Această viză va fi valabilă doar pentru teritoriul Ungariei şi nu pentru întreg spaţiul Schengen.
Cuprins

 

en | ru
2017 Centrul Comun de Vize, Republica Moldova